Sturen op leren en ontwikkelen bij BZ
De wereld om ons heen wordt in hoog tempo turbulenter. We leven in de overgangsfase naar een andere geopolitieke werkelijkheid. Juist in deze tijd is onze wereldwijde kennis en kunde een onmisbaar middel om onze belangen te behartigen.
Onmisbaar
Onze collega’s wereldwijd zien kansen, bouwen bruggen en herkennen afhankelijkheden. Ze helpen Nederlandse bedrijven slagen in het buitenland, en zorgen ervoor dat Nederlanders goed voorbereid op reis kunnen. We houden communicatielijnen open, ook met landen waarmee we van mening verschillen. Hiermee vullen we de Nederlandse defensie-inzet aan: via diplomatie, hulp en handel helpen we voorkomen dat Nederland verstrikt raakt in conflicten, crises of oorlog.
Stevige basis
Dit vraagt ook iets van onze collega’s. Daarom investeren we in hun kennis en vaardigheden, zodat ze in een snel veranderende internationale context resultaten kunnen boeken – en Nederlanders hierin mee kunnen nemen. Tegelijkertijd moeten we zorgen voor een stevige basis: de weerbaarheid van mensen en informatiesystemen.
Bijdragen
Om te voldoen aan de wettelijke eisen en bij te dragen aan de organisatiedoelstellingen van BZ moeten we daar allemaal onze bijdrage aan leveren. Daarom biedt de academie een aantal leeractiviteiten waar we niet omheen kunnen, zoals digivaardigheden, digiweerbaarheid, veiligheidstrainingen - zoals de HEAT-training - en het onboardingsprogramma die alle BZ-collega’s wereldwijd moeten volgen.

Noodzakelijk
‘Er komt dagelijks veel op onze collega’s af’, vertelt Loes Vonk, coördinator Leren en Ontwikkelen. Door in het leerportaal leeractiviteiten als noodzakelijk aan te bieden, wordt het duidelijk voor onze collega’s aan welke vereisten zij minimaal moeten voldoen om hun werk goed te doen, te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en bij te dragen aan de organisatiedoelstellingen van BZ. Die duidelijkheid legitimeert ook om tijd en ruimte te maken voor leren en ontwikkelen. Zo wordt het onderdeel van het werk.’
Verplicht
In ons werk staan veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid voorop. Om dat waar te maken is de directie Informatievoorziening en Digitale Innovatie (IDI) in samenwerking met de academie gestart met de ontwikkeling van een verplichte e-learning digiweerbaarheid voor alle BZ-collega’s vanaf 2026. Dat is niet zomaar. De organisatie wil er zeker van zijn dat iedereen op de hoogte is van de geldende regels en richtlijnen. Zo versterken we onze professionaliteit en weten collega’s hoe ze in lastige situaties kunnen handelen.
Op basis van de inhoud van IDI, adviseren we vanuit de academie welke leeraanpak passend is, hoe we deze leeractiviteit op een laagdrempelige en gebruikersvriendelijke manier aanbieden, maken we het meetbaar zodat we inzicht krijgen in realisatie van het doel en denken we mee over hoe we zo duidelijk mogelijk maken wat er van collega’s verwacht wordt.
Leerportaal
We hebben als academie bewust voor het leerportaal gekozen omdat het ons de faciliteiten biedt om dit proces technisch te kunnen inrichten en te kunnen monitoren wat het leergedrag is van onze collega’s. Die informatie biedt de organisatie inzicht of we onze verantwoordelijkheden en doelstellingen waarmaken, hoe we het doen en wat we nodig hebben om het nog beter te doen. Helaas hebben we nog niet alle technische middelen en werkt het leerportaal nog niet integraal. Daar werken we in 2025 verder aan.
Samenwerken
Naast het leeraanbod dat de academie biedt, spelen ook de leidinggevenden en medewerkers een grote rol om te voldoen aan de wettelijke eisen en om de organisatiedoelstellingen van BZ waar te maken. Door tijd te maken voor leren en ontwikkelen en als leidinggevende daar ruimte voor te bieden, houden we samen de organisatie toekomstbestendig.