Klimaatkennis op afstand

Met de uitbreiding van het aanbod van e-learnings kunnen steeds meer medewerkers, ook op de posten, wereldwijd bijblijven op actuele thema’s en leren waar en wanneer zij willen. Jan Willem Naphegyi, senior leeradviseur bij de academie en Jantinus Smallenbroek, voormalig beleidsmedewerker bij IGG, ontwikkelden in 2024 de e-learning Climate Change voor rijkscollega’s in een internationale functie.

Jan-Willem Naphegyi
Jan Willem Naphegyi

In 2024 heeft de Academie voor Internationale Betrekkingen opnieuw belangrijke stappen gezet op het gebied van digitaal leren en kennisdelen. Een van de hoogtepunten was de ontwikkeling van de e-learning Climate Change, in samenwerking met de directie Inclusieve Groene Groei (IGG), die zich inzet voor het internationale beleid op het gebied van klimaat, water, voedselzekerheid, energie, en onderwijskundig adviesbureau Teletrain. Deze interactieve online training biedt rijkscollega’s in een internationale functie de mogelijkheid om in hun eigen tempo kennis op te doen over klimaatbeleid, internationale afspraken en de samenhang met handel en ontwikkelingssamenwerking.

Vanuit behoefte naar ontwerp

De aanleiding voor deze e-learning was de toenemende behoefte onder collega’s aan toegankelijke, actuele kennis over klimaat. Klimaatverandering raakt immers steeds vaker aan diplomatiek werk, of het nu gaat om economische missies, beleidsbeïnvloeding of ontwikkelingsprogramma’s. E-learnings zijn voor de academie bij uitstek geschikt om snel in te spelen op deze inhoudelijke leervragen, mits er een duidelijke leerbehoefte is, voldoende inhoudelijke expertise beschikbaar is én de doelgroep goed afgebakend is. De bestaande e-learning was toe aan een actualisatie.

Toegankelijk, flexibel en modulair

E-learnings bieden flexibiliteit in tijd, plaats en tempo. Voor collega’s op posten wereldwijd of in drukbezette functies is dit een groot voordeel. De e-learning Climate Change is modulair opgebouwd, zodat deelnemers kunnen kiezen welke thema’s voor hen relevant zijn: van algemene klimaatkennis tot specifieke onderwerpen zoals het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de relatie tussen handel en klimaat, en klimaatmainstreaming in ontwikkelingsprogramma’s. Daarnaast is extra verdiepingsmateriaal via de online bibliotheek op 247Plaza beschikbaar.

Samenwerking als sleutel tot succes

De samenwerking tussen de academie en IGG verliep intensief en goed. ‘In een korte tijd hebben we samen de inhoudelijke lijn uitgezet, keuzes gemaakt over de focus van de modules en experts betrokken’, vertelt Jan Willem. ‘Op lange termijn bouwen we hiermee aan een duurzame leeroplossing die makkelijk kan worden geüpdatet en onderdeel wordt van bredere leerpaden over klimaat en duurzaamheid. Door ook met Teletrain vanaf het begin gezamenlijk te ontwerpen, konden we de inhoud direct vertalen naar een didactisch sterke en visueel aantrekkelijke leerervaring.’

‘Het intakegesprek met de academie verliep heel goed. Een e-learning maken kost veel tijd van de inhoudelijk betrokkenen. Dat is iets om serieus rekening mee te houden. Gelukkig had ik in mijn laatste maanden voldoende ruimte om hier gemiddeld twee volle dagen per week aan te besteden’, aldus Jantinus.

Jantinus Smallenbroek
Jantinus Smallenbroek

Van idee naar livegang

Jan Willem: ‘Het ontwikkelproces verliep stapsgewijs; van conceptontwikkeling en storyboard, naar het schrijven van scripts en het bouwen van modules, tot testen en lanceren. Een belangrijke uitdaging was het toegankelijk maken van complexe informatie, zoals klimaatconcepten en beleidsinstrumenten. Door heldere voorbeelden en visualisaties hebben we die drempel verlaagd. Ook de afstemming met verschillende inhoudelijke experts vroeg om duidelijke regie.’

Jantinus: ‘In het begin was er even verwarring over wat ik precies moest aanleveren. Teletrain zorgde voor de didactische vertaling door de inhoud van alle kennis bij IGG te vertalen naar een script voor de e-learning. Hoewel het aanvankelijk wat omslachtig leek, hielp het formuleren van veel leerdoelen enorm om de inhoud scherp te houden.’

Gebruikerservaring en toekomstplannen

‘De eerste reacties van collega’s zijn positief’, zegt Jan Willem. ‘Vooral de inhoudelijke diepgang, de flexibiliteit en de overzichtelijkheid van de modules wordt gewaardeerd. Inmiddels zijn zo’n 80 collega’s gestart met de training. Zoals verwacht wordt vooral de algemene basismodule veel gevolgd. De academie vraagt deelnemers om feedback via een evaluatieformulier om te onderzoeken waar verbeteringen mogelijk zijn.’

‘De Academie speelt een belangrijke rol bij het beheren van het proces en de financiën. Het zou goed zijn om jaarlijks met IGG te overleggen waar aanvullingen of aanpassingen nodig zijn’, vult Jantinus aan.

Nazorg en borging

Na livegang stopt het werk niet. We zorgen voor vindbaarheid via het leerportaal van de academie, herhalen de communicatiecampagne en adviseren bij vragen. Daarnaast blijven we in contact met IGG om inhoudelijke updates tijdig door te voeren.