Taal

Voor medewerkers van BZ

We werken allemaal binnen het internationale en diplomatieke werkveld. Daarom is taal en cultuur belangrijk voor iedere BZ-medewerker, los van de functie die je hebt. Dat betekent dat we het Nederlands machtig zijn, goed Engels spreken en schrijven en bij voorkeur nog een of meerdere vreemde talen beheersen. Zeker als jouw werkzaamheden dat van jou vergen.

Je kunt op meerdere manieren aan je taalvaardigheden werken via de academie of via jouw directie of post. 

  • De academie biedt lessen in de volgende talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Russisch, Chinees en Arabisch, naast Nederlands als Tweede Taal (NT2).
  • Er zijn taallessen voor het individu die maatwerk bieden, alswel standaard taallessen in groepsverband op verschillende CEFR-vaardigheidsniveaus (A1 t/m C2).
  • Ben je in overplaatsing? Dan zijn er individuele taaltrainingen, beschikbaar in iedere taal, die je voorbereiden op een plaatsing in het buitenland. 

Bespreek van tevoren met jouw leidinggevende of volledige deelname aan trainingen schikt.

Voor jouw partner

Ben je als BZ-medewerker of attaché in voorbereiding op de overplaatsing naar een post in het buitenland? Weet dan dat er voor jouw partner ook mogelijkheden bestaan om zich voor te bereiden op een plaatsing in het buitenland.

Voor medewerkers van andere ministeries

Ben je werkzaam bij een ander ministerie dan het ministerie van Buitenlandse Zaken en wil je ook taallessen volgen? Vraag binnen jouw ministerie naar de mogelijkheden. Ministeries hebben eigen afspraken gemaakt over het aanvragen, volgen en vergoeden van taallessen.

Ben je als attaché in overplaatsing naar het buitenland? Informeer ook dan naar de voorwaarden die jouw ministerie verbindt aan deelname aan individuele taaltrainingen. De website van 3W helpt je verder op weg. Hier vind je meer informatie, zoals over vergoedingen.

BZ heeft algemene richtlijnen voor medewerkers die zich voorbereiden op hun overplaatsing en taallessen willen volgen. Bij vertrek naar een post in het buitenland wordt er in totaal 96 uur gefinancierd om voorafgaand taallessen te volgen in de taal van het land alswel de mogelijkheid om lessen binnen een jaar na plaatsing te volgen. De lessen worden vaak verspreid aangeboden in blokken van 24 uur, in verschillende vormen bij een aantal taalinstituten.

Taal is onlosmakelijk verbonden met cultuur. De academie biedt diverse interculturele trainingen aan met een praktische insteek voor het goed uitoefenen van de internationale functie.