Taal

Vragen jouw werkzaamheden om een goede beheersing van een vreemde taal? Wil je een nieuwe taal leren of kun je een opfristraining gebruiken?

Als medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken, of als medewerker van een ander departement in een internationale functie, is het van essentieel belang om één of meerdere talen goed te beheersen voor je functie. Het maakt het verschil in onze vertegenwoordiging van Nederland naar het buitenland en we zijn beter in staat om onze internationale belangen goed te behartigen en hierdoor betere resultaten te behalen.

Voor medewerkers van BZ

We werken allemaal binnen het internationale en diplomatieke werkveld. Daarom is taal belangrijk voor iedere BZ-medewerker, los van de functie die je hebt. Dat betekent dat we het Nederlands machtig zijn, goed Engels spreken en schrijven en bij voorkeur nog een of meerdere vreemde talen beheersen. Zeker als jouw werkzaamheden dat van jou vergen.

Je kunt via de academie op meerdere manieren aan je taalvaardigheden werken:

  • Reguliere taallessen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Russisch, Chinees of Arabisch, in groepsverband voor medewerkers op het departement. Hiervoor organiseert de Academie voor Internationale Betrekkingen, in samenwerking met Elycio Talen, twee keer per jaar taallessen. Er worden taallessen op verschillende CEFR-vaardigheidsniveaus aangeboden (A1 t/m C2).
  • Individuele taaltrainingen, beschikbaar in iedere taal, die je voorbereiden op een plaatsing in het buitenland. Er zijn drie manieren om een taal individueel te leren:
    • individuele taaltraining (voorafgaand aan vertrek),
    • intensieve taaltraining (kort voor vertrek naar de post) en
    • taaltraining op de post (na vertrek).
  • Taaltraining Nederlands: wil je je Nederlandse schrijf- en taalvaardigheid opfrissen? Start eens met de online training:

Wil je een intensievere training?

Bekijk hier het complete aanbod taaltrainingen voor BZ'ers

Let op dat je vooraf met jouw leidinggevende bespreekt en goedkeuring vraagt of volledige deelname aan trainingen schikt.

Voor jouw partner

Ben je als BZ-medewerker of attaché in voorbereiding op de overplaatsing naar een post in het buitenland? Weet dan dat er voor jouw partner ook mogelijkheden bestaan om zich voor te bereiden op een plaatsing in het buitenland.

Voor medewerkers van andere ministeries

Ben je werkzaam bij een ander ministerie dan het ministerie van Buitenlandse Zaken en wil je ook taallessen volgen? Vraag binnen jouw ministerie naar de mogelijkheden. Ministeries hebben eigen afspraken gemaakt over het aanvragen, volgen en vergoeden van taallessen.

Ben je als attaché in overplaatsing naar het buitenland? Informeer ook dan naar de voorwaarden die jouw ministerie verbindt aan deelname aan individuele taaltrainingen. De website van 3W helpt je verder op weg. Hier vind je meer informatie, zoals over vergoedingen.

BZ heeft algemene richtlijnen voor medewerkers die zich voorbereiden op hun overplaatsing en taallessen willen volgen. Bij vertrek naar een post in het buitenland wordt er in totaal 96 uur gefinancierd om voorafgaand taallessen te volgen in de taal van het land alswel de mogelijkheid om lessen binnen een jaar na plaatsing te volgen. De lessen worden vaak verspreid aangeboden in blokken van 24 uur, in verschillende vormen bij een aantal taalinstituten.

Taal is onlosmakelijk verbonden met cultuur. De academie biedt diverse interculturele trainingen aan met een praktische insteek voor het goed uitoefenen van de internationale functie.