Begrip voor elkaars culturele verschillen, wereldwijd

Als BZ’er en als internationaal werkende medewerker bij het Rijk heb je er belang bij om jouw werk goed uit te oefenen. Je wilt tenslotte goed kunnen schakelen in de soms complexe en dynamische internationale wereld en een juiste inschatting maken.

Wat is jouw culturele bril?

Door o.a. inzicht in jouw eigen culturele bril draagt jouw handelwijze bij aan het versterken van de relatie en samenwerking met mensen en organisaties. Daar heb je interculturele kennis en vaardigheden voor nodig. Hoe bereik je samen met personen met andere culturele achtergronden de doelen en hoe los je samen problemen op? Denk aan het belang van tijd steken in elkaar begrijpen versus het behalen van resultaat. De dilemma’s waar je tegenaan loopt bij jouw leiderschap. Hoe betrek je uiteenlopende partijen beter bij het proces. In welke mate kun jij zorgen dan jij je op je gemak voelt, maar ook de ander in de (non)verbale communicatie?

Het is belangrijk dat we bewust zijn van de interculturele factor in het uitoefenen van ons werk en dat dat niet stopt bij alleen het volgen van een (online) training.

Bekijk het leeraanbod voor interculturele kennis en vaardigheden

De academie heeft samen met experts een aanbod ontwikkeld dat jou op weg helpt om te starten met de bewustwording. Aan jou om die uitdaging aan te gaan en hierin te blijven investeren.

Log in in de online catalogus van de academie en bekijk de volgende leeractiviteiten:

  • 'Essential competences for intercultural success' is een interdepartementale volledig online training in de Engelse taal die aandacht besteed aan de sensitiviteit en de communicatie.
  • 'Effectief in internationaal overleg' is een interdepartementale training in de Nederlandse taal die aandacht besteed aan het bevorderen van betrokkenheid in de samenwerking met internationale partners.
  • Speciaal voor teams op de posten is er de klassikale training van anderhalve dag 'Working Together in Multicultural Teams', waarin de cultureel diverse dynamiek binnen het team wordt versoepeld. Zowel individuele als team prestaties gaan erop vooruit.
  • De online training 'Betrokken leidinggeven aan multiculturele teams', bestaande uit drie interactieve webinars, is bedoeld als verdieping voor alle leidinggevenden op de posten die op zoek zijn naar kennis en handvatten om de prestaties van hun cultureel diverse teams te verhogen.