Online co-creatie: de lerende en ontwikkelende BZ-organisatie

BZ een lerende organisatie laten zijn. Dat staat hoog op de agenda van onze academie. Daar werken wij continu samen aan met onmisbare interne en externe samenwerkingspartners. Tijdens het online event van 27 januari, speciaal voor onze partners, verdiepten we ons nog eens in onze samenwerking met een online kennissessie, een speeddate en door te doen wat we goed kunnen samen: co-creëren!

Hoe versterken academie en de partners elkaar?

Onze samenwerkingspartners zijn cruciaal voor de kwaliteit van de uitvoering van onze leeractiviteiten. Het was dan ook een mooie ervaring om met meer dan twintig samenwerkingspartners bij elkaar te ontmoeten. De speeddatesessie maakte op een mooie manier duidelijk dat we met sommige partners al acht jaar optrekken!

Het online event was vooral bedoeld om contacten aan te halen, terug te blikken en vooruit te kijken naar de ontwikkelingen van de academie en de BZ-organisatie. En om samen te co-creëren. We namen gezamenlijk het huidige studieprogramma van de academie  en de ambitie 'Leren & Ontwikkelen 2030' onder de loep en bespraken wat het programma betekent voor onze samenwerking. Daarna bespraken we in kleinere groepjes ‘de typische BZ-medewerker’ en namen we verbeterpunten voor onze toekomstige samenwerking onder de loep. Heel waardevol!

Uitgangspunten voor BZ als lerende organisatie

Inhoudelijk hebben we vooral stilgestaan bij uitgangspunten, die een leidraad vormen voor de lerende BZ-organisatie en het leeraanbod:

  1. diversiteit en inclusie;
  2. versterken van het reflectief vermogen;
  3. versterken van de transfer van ‘het klaslokaal’ naar toepassing in de werkpraktijk;
  4. gericht op het leren van en met elkaar;
  5. ruimte voor experimenteren en niet-weten.

Een van de uitkomsten was, dat een gelijkwaardige samenwerking en co-creatie bij iedereen vooropstaat. Daarbij werd duidelijk dat het vijfde uitgangspunt de grootste uitdaging is, maar ook de kansen biedt waar we elkaar in kunnen helpen. Voor alle punten geldt bovendien dat een veilige leercultuur essentieel is.

Wij kijken terug op een mooi online event, waar we veel hebben opgehaald. En het enorme enthousiasme van alle partners om mee te denken en betrokken te zijn met wat er bij de academie en binnen BZ speelt, is heel stimulerend. Deze keer was de bijeenkomst nog online, maar we hopen de samenwerkingspartners volgend jaar weer live te mogen ontmoeten.