It’s a wrap! De 22e editie van het European Diplomatic Programme

En ineens zit het er weer op! Op 16 en 17 juni jl. vond de afsluiting van het jaarlijkse European Diplomatic Programme (EDP) plaats in Parijs. Deze mooie 22e editie was in handen van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO of European External Action Service (EEAS)), de diplomatieke dienst van de EU, en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken met het thema ‘EU as a Global Actor: Strategic Automy, Resilience and Multilateralism’: belangrijk en actueel waar deelnemers vanuit alle aanwezige lidstaten zich over konden buigen. Bekijk ook European Diplomatic Programme | EEAS Website (europa.eu) voor een terugblik op deze 22e editie.

Groepsfoto 22e European Diplomatic Programme
Beeld: ©EDEO/EEAS
Groepsfoto 22e European Diplomatic Programme

Over het EDP

Het EDP bestaat sinds 2000 en is er speciaal voor beleidsmedewerkers. Samen met deelnemers uit alle 27 Europese lidstaten en EU-Instellingen (2 à 3 per lidstaat) mogen ze hun kennis op het gebied van Europees beleid vergroten om zo meer begrip en inzicht te creëren op standpunten van Europese lidstaten of instellingen. EDP bestaat uit vier modules met vele workshops, presentaties en vaardighedensessies, die steeds in verschillende Europese steden plaatsvinden. Dit jaar o.a. in Ljubljana, Brussel en Parijs. Daarbij is het een uitgelezen kans om een mooi en breed EU-netwerk op te bouwen. Jaarlijks mogen er twee à drie deelnemers per lidstaat deelnemen. Vanuit het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verzorgen de Academie voor Internationale Betrekkingen en de Directie Integratie Europa (DIE) de werving & selectie voor dit programma. Inmiddels hebben ruim 1200 Europese beleidsmedewerkers deze ervaring mogen opdoen!

Over EDEO

Dit programma is een initiatief van de EDEO: de diplomatieke dienst van de EU die is opgericht om het buitenlands beleid van de EU meer samenhangend en doeltreffend te maken en om Europa meer invloed in te wereld te geven. Op 14 juli jl. bracht Stefano Sannino, de Secretaris-Generaal van de EDEO, een bezoek aan Den Haag. Tijdens een lezing ging Sannino in op een nieuw initiatief, de European Diplomatic Academy: een gezamenlijke opleiding voor jonge Europese diplomaten. Een belangrijk initiatief dat Nederland ook steunt, omdat het helpt om de kennis over het functioneren van de EDEO te vergroten. Hierover later meer!

Inmiddels is de werving voor de 23e editie van het European Diplomatic Programme bij BZ gestart. We kijken uit naar deze volgende editie onder het voorzitterschap van Tsjechië (najaar 2022) en Zweden (voorjaar 2023).