Terugblik op training Centraal-Europa en de Westelijke Balkan

Joop van den Heuvel werkt als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Defensie. Op 21 en 22 september jl. volgde hij de training ‘Centraal-Europa en de Westelijke Balkan’ via de Academie voor Internationale Betrekkingen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij spraken hem, want we zijn benieuwd naar zijn ervaring.

Portretfoto van Joop van de Heuvel en hij zit voor het Hofhouse op een tafel en kijkt in de camera
Beeld: ©academie / academie
Joop van den Heuvel

Waarom deze training?

Joop: “De training sloot goed aan bij mijn dagelijks werk bij het ministerie van Defensie en mijn professionele interesse. Als beleidsmedewerker houd ik mij bezig met strategic foresight & direction, met als beleidsterrein Europa. Dit komt er op neer, dat we samen met Buitenlandse Zaken en externe experts onderzoeken in welke landen er sprake is van een potentieel conflict en hoe dit Nederland kan raken. Die uitkomsten helpen ons om prioriteiten te stellen en richting te geven aan de activiteiten van het ministerie van Defensie. En het was tevens een mogelijkheid om mijn interdepartementale netwerk verder uit te breiden”.

Eyeopener

Op de vraag hoe hij de training heeft ervaren, zegt Joop: “De training had een hele brede opzet. Maar daardoor kreeg je een goed beeld van de dynamiek in dit deel van Europa. De historische uitleg hielp om beter te begrijpen waar de spanningen van vandaag de dag vandaan komen. Daarnaast bood training de mogelijkheid om met experts dieper het gesprek aan te gaan en dankzij het hoge niveau van de verschillende sprekers kon er ook goed ingespeeld worden op de (soms hele) specifieke vragen of behoeften die bij de deelnemers van de training aanwezig waren. Het belangrijkste wat ik meeneem uit de training is, dat de regio die wij ‘Westelijke Balkan’ of ‘Balkan’ noemen een term is die regionaal niet gebruikt wordt en waar de inwoners zich niet mee identificeren. Deze basale kennis vergroot je sensitiviteit en helpt enorm wanneer je contact hebt met mensen uit dit gebied”.  

Hoe gaat hij de inzichten gebruiken in zijn werk?

“Voor strategische vraagstukken is het essentieel om een breed beeld te hebben van de regio. Hierbij helpt het, dat je niet alleen inzichten opdoet vanuit verschillende perspectieven, maar dat je ook weet van het bestaan ervan. Het helpt enorm dat je tijdens de training je netwerk uitbreidt, zodat je beter in staat bent om verschillende mensen te betrekken bij strategische vraagstukken.”

Een echte aanrader

Tenslotte: aan wie zou Joop deze training aanraden? Joop: “De training is dusdanig breed opgezet, dat het toegankelijk en relevant is voor een hele brede doelgroep. Wanneer je als professional te maken hebt met deze regio, is het een echte aanrader”.