Rijkscampus: hoe zorg je er voor dat leren goed landt?

Hoe zorg je er nu voor dat leren echt goed landt op de werkvloer en leidt tot gewenste gedragsverandering? Om leeractiviteiten impactvol te laten zijn is het belangrijk om oog te hebben voor dat wat deelnemers in hun training of opleiding leren en dat ze het geleerde ook kunnen toepassen in hun werk. Dit vertelde Bas de Jong, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij het Studiecentrum Rechtspleging (SSR), op 21 november jl. Tijdens de netwerkbijeenkomst, die de Academie voor Internationale Betrekkingen organiseerde voor de Rijkscampus, gaf hij een inspirerende presentatie over zijn onderzoek dat hij bij SSR en bij de Politieacademie uitvoert.

Icoon met twee poppetjes en een tekstballon erboven in fuchsiaroze
Beeld: ©academie / academie

Het onderzoek en de praktijk

Het onderzoek van Bas gaat over elementen, die van invloed zijn op de toepassing van cursusinhoud in de werkpraktijk. De snel veranderende en complexe wereld waarin we ons bevinden, vergt veel van het aanpassend vermogen én een lerende instelling van ons als rijksoverheidsorganisaties. Met Bas en de groep gingen we in gesprek, hoe we ervoor kunnen zorgen dat de inhoud van (bijscholings-)trainingen (nog) meer wordt toegepast in de werkpraktijk.

Wat is de Rijkscampus?

De Rijkscampus is de verzamelnaam voor alle partijen die zich binnen het Rijk bezighouden met Leren en Ontwikkelen (L&O). Dit netwerk komt ongeveer drie tot vier per jaar bij elkaar om kennis uit te wisselen en kennisontwikkeling te bevorderen

Online platform

Tijdens de bijeenkomst stonden we ook stil bij de waarde van de Rijkscampus online, het online platform waar alle L&O professionals van het Rijk hun expertise halen én brengen. We hebben afgesproken om in de aankomende periode met nieuwe energie te investeren in het beheer van dit platform.

Duurzame samenwerking

Tenslotte spraken de deelnemers van het netwerk in een vorige bijeenkomst over de behoefte om de onderlinge samenwerking tussen L&O onderdelen van het Rijk duurzamer te maken. Dit voornemen wordt verder binnen de betrokken organisaties besproken, zodat toegewerkt kan worden naar een breed gedragen aanpak. Ter afsluiting werden er onderlinge contacten aangehaald tijdens een geanimeerde netwerkborrel. We kijken terug op een fijne bijeenkomst.