Er is geen gouden onderhandelingsstijl

“Mijn eyeopener was, dat er geen gouden onderhandelingsstijl is. Iedereen heeft een eigen stijl. De een is eerder geneigd om een bepaald standpunt door te drukken, terwijl een ander zoekt naar creatieve oplossingen. Het belangrijkste is dat je toepast wat het beste bij je past en dat je je verdiept in degene tegenover je. Want wederzijds begrip en vertrouwen opbouwen is essentieel voor een goede uitkomst”, aldus Bart van der Meer over de training Internationaal Onderhandelen.

Portretfoto van Bart van der Meer. Hij staat in het midden en achter hem zie je links een rechts een rij vlaggen
Beeld: ©academie / Bart van der Meer
Bart van der Meer

Wie is Bart van der Meer?

Bart is 27 jaar oud en werkt ongeveer 3 jaar als beleidsmedewerker bij de directie Duurzame Economische Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en is verantwoordelijk voor digitalisering. Bart nam vorig jaar mei deel aan de (fysieke) training Internationaal Onderhandelen, omdat hij vindt dat onderhandelen een belangrijke vaardigheid is, die je vaker in je dagelijks werk inzet dan je realiseert.

Inhoud training Internationaal Onderhandelen

Wat heeft Bart geleerd bij deze training? "Het programma bestond uit drie dagen. Op dag een leerden we de zeven criteria voor een goede uitkomst bij een onderhandeling. Op dag twee kregen we de kans om zelf te gaan onderhandelen aan de hand van drie uitdagende opdrachten uit de VN Veiligheidsraad. De derde dag vond enkele weken later plaats en was vooral een terugblik en er was ook ruimte om een praktijkcasus in te brengen uit je werkterrein. Dit bood de kans om met de andere deelnemers te sparren over de best passende onderhandelingsstrategie voor mijn situatie."

Toepassing in de praktijk

Op de vraag hoe hij de opgedane kennis uit de training toepast in zijn werk, antwoordt Bart: "Op dag drie bracht ik als praktijkcasus de ‘Digital for Development Hub’ in. Dit is een platform voor digitalisering en ontwikkelingssamenwerking met de Europese Commissie en Europese lidstaten. Mijn rol is om de Nederlandse prioriteiten aan de orde te brengen in de werkgroepen van de D4D Hub, zodat dit wordt meegenomen bij gezamenlijke Europese activiteiten. Door de training en na het sparren met de andere deelnemers heb ik nu het gevoel dat ik effectiever opereer binnen dit platform. Bijvoorbeeld door meer oog te hebben voor de belangen van anderen en door te vragen en op te trekken met gelijkgestemde lidstaten."

Leren waar je goed in bent

Zou hij deze training aanraden aan andere deelnemers? Bart: “Absoluut. Of je nou al veel ervaring hebt met onderhandelen of pas bent begonnen: deze training leert je waar je goed in bent en waar je valkuilen zijn. Door te experimenteren en te reflecteren tijdens deze cursus heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen op dit terrein. Dus ik raad het iedereen van harte aan!”