Training over Forecasting

Forecasting is een techniek waarbij je gegevens uit het verleden gebruikt om inschattingen te maken voor de toekomst. Met forecasting breng je kansen en risico’s in kaart waarmee je bedrijfsdoelen kunt opstellen, budgetten kunt toewijzen of uitgaven kunt plannen. Allemaal gebaseerd op data.

Groepsfoto van deelnemers Comprehensive Superforecasting Workshop op 17 april 2023. Het zijn 30 deelnemers en ze staan in twee rijen, 1 rij onder en 1 rij boven..
Beeld: ©academie
Groepsfoto Comprehensive Superforecasting Workshop op 17 april 2023

Comprehensive Superforecasting Workshop

Maandag 17 april vond de aftrap van de eerste editie van de Comprehensive Superforecasting Workshop plaats in Den Haag, georganiseerd door de Eenheid Strategische Advisering (ESA) in samenwerking met de Academie voor Internationale Betrekkingen (AIB). Onder begeleiding van trainers Marc Koehler en Warren Hatch van Good Judgement, gerenommeerd om hun superforecasting prestaties en trainingen, ging een groep van ruim 30 collega’s (BZ, posten en interdepartementaal) de uitdaging aan om hun forecasting vaardigheden te versterken.

Tijdens de workshop maakten zij niet alleen kennis met de best practices op het gebied van forecasten, maar leerden collega’s ook hun eigen sterke (en minder sterke) eigenschappen op dit gebied kennen. Door middel van het minimaliseren van cognitieve biases, effectieve samenwerking en het stellen van de juiste vragen, kregen de deelnemers forecasting handvaten om de kans op onzekere gebeurtenissen beter te kunnen kwantificeren. Een onmisbaar instrument bij het anticiperen op toekomstige gebeurtenissen te midden van een hoge mate van onzekerheid en informatie overdaad.

Vernieuwde trainingscyclus strategic foresight

Deze workshop maakt deel uit van een vernieuwde trainingscyclus strategic foresight, geïnitieerd door ESA in samenwerking met de academie, waarin verschillende methoden, technieken en vaardigheden die relevant zijn voor strategic foresight aan bod komen. De trainingscyclus is gericht op het intensiveren en verankeren van het gebruik van strategic foresight in de organisatie, om daarmee het strategisch vermogen van BZ verder te versterken. De volgende training op het programma is voorzien voor dit najaar en zal in het teken staan van trendanalyse.

De tweede editie van de workshop Superforecasting, in partnerschap met Good Judgement, zal naar verwachting in het voorjaar van 2024 plaatsvinden. Houd het berichtenverkeer in de gaten voor meer informatie hierover.