Jaarverslag 2021: toelichting op de cijfers

We maken jaarlijks een bondig overzicht met cijfers en links naar uitgelichte onderwerpen. Hieronder lichten we de belangrijkste zaken in 2021 toe.

Concretisering visie op Leren & Ontwikkelen

Waar we in 2020 onze pijlen richtten op het vaststellen van onze ambitie, ging in 2021 onze energie uit naar de concretisering ervan. Hoe helpen we vanuit Leren & Ontwikkelen mee om BZ in 2030 een toonaangevende en relevante internationaal werkende organisatie te laten zijn? Wat ís voor BZ een lerende organisatie? Hoe staat het nu met ons lerend vermogen? Want wat gebeurt er al binnen de organisatie en waar kunnen we leren stimuleren? Vanuit onze drie rollen (APK) hebben we hier stappen in gemaakt: we zijn een stevige Aanbieder van leeractiviteiten. We bieden daarnaast Platforms om kennis en kennissen met elkaar te verbinden en we zijn een Kompas dat ons ministerie koerst richting noodzakelijke en relevante leer- en ontwikkeltrends.

Vanuit de rol van Aanbieder

De Academie voor Internationale Betrekkingen kijkt terug op het tweede online leerjaar sinds corona. Online leren was niet nieuw meer en duidelijk werd ook dat online leren onder ons zou blijven. We hebben daarom geïnvesteerd om de basis die nodig is voor leren op afstand goed op orde te brengen. Zo verbeterden we de IT-infrastructuur, vernieuwden we de website om het aanbod toegankelijker te maken en startten we met de voorbereidingen voor het aankopen en implementeren van een nieuw leermanagementsysteem in 2022. In 2022 zetten we professionalisering van online en hybride leren voort.

Over onze leeractiviteiten in 2021:

In de rol als Platform

Onze rol als platform laat zich minder makkelijk vangen in concrete voorbeelden omdat we het hebben verweven in alles wat we doen. Leren van en met elkaar staat centraal. Ook in 2021. Binnen elke leeractiviteit, bij elk gesprek met collega’s, leverancier of collega’s binnen het vak; we probeerden waar mogelijk kennis op te halen, kennis te delen en kennis goed te managen. Waar we kansen zagen droegen we bij aan het vergroten van het leernetwerk binnen BZ. In de toekomst zien we graag dat we hierbij ondersteund worden door een werkelijk (online) platform.

Commissie Beleid & Wetenschap

De academie wordt door Mirella van de Noort (hoofd) ook vertegenwoordigd in de Commissie Beleid & Wetenschap. Ieder jaar verleent de commissie aan twee BZ-collega’s (maximaal) een jaar promotieverlof voor het combineren van het werk bij BZ met een wetenschappelijk promotietraject. In 2021 is meerdere keren de promotieregeling toegekend.

In de rol van Kompas

Met onze rol als kompas wijzen we BZ op relevante en noodzakelijke leertrends t.b.v. een gunstig leerklimaat. Een goed leerklimaat bouwt de academie namelijk niet zelf. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de organisatie als geheel. Samenwerken met interne en externe partners is hierbij onmisbaar. Intern betekent dit meer betrokken zijn bij de ontwikkelingen binnen onze in transitie zijnde directie HDPO. We namen in 2021 actief deel aan transitiesessies o.a. om leren & ontwikkelen zo goed mogelijk in te bedden in HR-beleid. Extern vertaalde het zich naar een geïntensiveerde samenwerking met Defensie. We zien mogelijkheden om gebruik te maken van elkaars leeraanbod door het open te stellen voor zowel medewerkers van BZ als van Defensie. Denk aan modules van IBBZ, Strategic Foresight of lezingen. Werkelijke start: 2022.

In het kader van interdepartementale samenwerking trokken we in 2021 nauw op met EZK en LNV. Om onderlinge uitwisseling – een waardevolle manier van kennis en ervaring opdoen - van internationaal economische rijksambtenaren te ondersteunen, ontwikkelden we samen een wegwijzer langs benodigde leeractiviteiten, speciaal voor deze doelgroep.

Bedrijfsvoering in het kort

  • Teamsamenstelling
    Ons team groeide in 2021 van 19 fte naar 23 fte. De man-vrouw verdeling bleef ongeveer gelijk: van 62,5 naar 60% aandeel vrouw (vs. 37,5 naar 40 % man).
  • Financiën
    Ons budget in 2021 was €3.250.000. Onze inkomsten verkregen uit deelnames van buiten BZ waren €120.600. In 2021 is er €3.334.483 uitgegeven. Er was daarmee sprake van een onderuitputting van €36.117.  
  • Social media
    We voerden de communicatie via LinkedIn flink op in 2021 wat resulteerde in 16% meer volgers, 71.000 views naar aanleiding van 46 updates. Ondanks de minimale capaciteit voor Twitter (slechts 11 updates) zagen we alsnog een stijging van 19% in volgers. We hebben voor 2021 geen betrouwbare cijfers van onze website (views, bezoekers) in verband met de overgang naar de nieuwe website.

Vragen

Heb je vragen naar aanleiding van ons jaarverslag of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We geven graag een (extra) toelichting of presenteren waar mogelijk aanvullende cijfers.