Een leerlijn is als een wegwijzer binnen alle logische en relevante leeractiviteiten die passen bij één functiegroep. Dat betekent dat de leerlijn voor jouw functiegroep overzichtelijk alle leeractiviteiten toont die jij voor jouw functie kunt inzetten.
Ontwikkel je binnen je huidige functie
Een leerlijn start met noodzakelijke onderdelen voor jouw functie en volgt dan met leeractiviteiten gericht op specialisatie of verbreding. Leren is veel meer dan opleiden alleen, dus in een leerlijn vind je naast leeractiviteiten zoals trainingen en opleidingen, ook suggesties voor boeken, artikelen en informatie, intervisie of ideeën voor stages.
Je maakt binnen een leerlijn persoonlijke keuzes op basis van eigen leerbehoeftes. Een collega met dezelfde functie legt dus waarschijnlijk een andere route af dan jij. Let wel: een leerlijn is gericht op ontwikkeling in je huidige functie.
Kies jouw leerlijn
Er staan nu leerlijnen open voor verschillende functiegroepen. Bekijk de leerlijnen in het leerportaal van de academie via de links hieronder (op alfabetische volgorde).
Let op: de leerlijnen zijn zichtbaar nadat je bent ingelogd.
Vragen en antwoorden over de leerlijnen
Een leerlijn fungeert als een wegwijzer door logische en relevante leeractiviteiten die passen bij één functiegroep. De leerlijn voor jouw functiegroep toont overzichtelijk alle leeractiviteiten die jou kunnen helpen je te ontwikkelen, in je huidige functie.
Leerlijnen zijn er voor iedereen die bij BZ werkt. De leerlijnen zijn toegespitst op verschillende functiegroepen en worden gaandeweg uitgebreid. Als je ingelogd bent in het leerportaal van de academie kun je alle beschikbare leerlijnen zien en zelfs bekijken welke leeractiviteiten hieraan gekoppeld zijn. Doe dat gerust, om te zien wat een leerlijn is, hoe het is opgebouwd en hoe het je zou kunnen helpen bij het maken van leerkeuzes.
Een leerlijn bevat noodzakelijke leeronderdelen voor jouw functie en beschrijft ook leeractiviteiten gericht op specialisatie of verbreding. Leeractiviteiten bestaan uit trainingen en opleidingen, maar ook uit het lezen van artikelen, boeken, verwijzingen naar informatie of suggesties voor stages. Je gebruikt een leerlijn om zelf je individuele leerplan te schrijven. Je maakt keuzes uit de thema’s en de leeractiviteiten die in de leerlijn worden opgesomd. Je maakt binnen een leerlijn persoonlijke keuzes op basis van eigen leerbehoeftes. Een collega met dezelfde functie legt dus waarschijnlijk een andere route af dan jij.
Je maakt gebruik van een leerlijn wanneer het jou uitkomt, je hoeft je niet aan te melden. Een leerlijn is een lijst van leeractiviteiten en kent dan ook geen start- of einddatum. Welke activiteiten je volgt bespreek je met je leidinggevende en beschrijf je in een individueel leerplan. Daarna ga je zelf aan de slag om de leeractiviteiten die je hebt afgesproken, uit te voeren.
Nee, een leerlijn maakt je wegwijs binnen een verzameling van relevante, interessante opleidingen en trainingen (en meer) die passen bij jouw functie. Een leerlijn heeft dus ook geen vast start- of eindmoment en daarom kun je voor een leerlijn ook geen certificaat ontvangen. Je kunt een leerlijn inzien en met jouw leidinggevende bepalen welke leerelementen voor jou relevant zijn en vervolgens een individueel leerplan opstellen.
Aan de hand van de leerlijn ontwikkel je zelf je individuele leerplan, inclusief het tijdpad dat je ervoor nodig hebt. Meestal beslaat een leerplan meerdere leeractiviteiten, die je in een planning zet, die bijvoorbeeld een jaar duurt. Je krijgt geen certificaat van de leerlijn.
Een persoonlijk leerplan helpt je om te blijven leren. In je leerplan geef je aan wat je doel is: wat wil je bereiken en wat heb je daarvoor te leren. Verder schrijf je op hoe je je doel gaat bereiken (welke leeractiviteiten ga je ondernemen) en je maakt een tijdpad. Kies uit de leerlijn thema’s waar je meer van wilt weten of je persoonlijk op wilt ontwikkelen.
Je kunt je leerplan schrijven aan de hand van de onderstaande punten. Maak het SMART: Specifiek, Meetbaar, Aantrekkelijk, Resultaatgericht en wat is je Tijdpad. Bespreek je leerplan met je leidinggevende en leg afspraken vast.
Deze punten komen terug in je leerplan:
Wat ga ik leren? Beschrijf je leerdoelen.
Hoe ga ik dat leren? Beschrijf je leeractiviteiten.
Beschrijf wat je bereikt met het behalen van je leerdoelen.
Beschrijf wie of wat je nodig hebt om je leerdoelen te bereiken.
Beschrijf hoeveel tijd je per dag/week/maand gaat besteden aan je leeractiviteiten en wanneer je dat gaat doen.
Reflecteer regelmatig: schrijf op wat je hebt geleerd.
Bewaak je voortgang: wanneer en met wie bespreek je je resultaten?
Zoals je in de punten ziet, plan je niet alleen je leeractiviteiten maar ook reflectie en terugkoppeling. Reflectie kun je zelf doen, met iemand die jij daarvoor vraagt of met je leidinggevende. Terugkoppeling doe je met degene met wie je afspraken maakte, meestal je leidinggevende.
Nee, een leerlijn is gericht op ontwikkeling in je huidige functie, op het zo goed mogelijk uitoefenen van je functie die je nu hebt. Uiteraard neem je wat je leert en doet voor jouw persoonlijke ontwikkeling, altijd mee naar volgende functies.
Nee, een leerlijn is een overzicht van leeractiviteiten, dat kun je altijd inzien. De meeste leeractiviteiten bij de Academie voor Internationale Betrekkingen kun je altijd kosteloos volgen, als je wordt doorverwezen naar een externe aanbieder zijn er mogelijk kosten aan verbonden.
Leerlijnen in het Engels zijn er nog niet. Op termijn gaan we waar mogelijk en naar behoefte ook leerlijnen in het Engels aanbieden.
Werkt de leerlijn niet? Of wil je een extra toelichting? Neem contact op met de academie.