Highlights in 2024

Dit artikel geeft je een overzicht van onze highlighs in 2024. Naast onze inzet op het studieprogramma, leeractiviteiten voor Diversiteit & Inclusie (D&I), de online lezingen, leertrajecten leiderschap en management en leren in de praktijk, gaan onze collega's in de overige artikelen dieper in op de lancering van het nieuwe leerportaal, onze sturing op leren, het ontwikkelen van online welkomstdagen voor de posten, nieuwe e-learnings en een pilot om tot taalbeleid te komen, tot het verbinden van diplomatie en de kenniswereld.

Voorbereid op de toekomst

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) werkt continu aan het vergroten van het lerend vermogen van de organisatie. De Academie voor Internationale Betrekkingen (academie) is er om alle collega’s van BZ en andere rijkscollega’s in een internationale functie te ondersteunen bij hun ontwikkeling op het gebied van persoonlijke vaardigheden, vakinhoudelijke kennis en (diplomatieke) vaardigheden. Zo zijn we voorbereid op de toekomst, wereldwijd.

Sturen op leren en ontwikkelen

Je werk goed doen kan alleen als je over de juiste kwaliteiten beschikt. En erop kunt vertrouwen dat je werkt met collega’s en teams die ook uitstekend zijn toegerust. Dat betekent dat je moet bijblijven in je vak, elkaar blijft stimuleren tot groei, oog hebt voor ieders talent, actief op zoek gaat naar andere invalshoeken en je kennis deelt. In welke fase van je carrière ook. Zodat je niet alleen weet wat je vandaag te doen staat, maar ook voorbereid bent op de wereld van morgen. En die van overmorgen.

Om duidelijkheid aan collega’s te bieden stuurt de academie op leren en ontwikkelen. Bijvoorbeeld door noodzakelijke leeractiviteiten, zoals digiweerbaarheid aan te bieden in het startscherm van het nieuwe leerportaal, een individueel opleidingspakket voor taal te bieden en nieuwe collega’s uit te nodigen voor de onboarding bij BZ. Zo stuurt de academie op leren en ontwikkelen bij BZ en geeft het duidelijkheid aan welke vereisten collega’s minimaal moeten voldoen.

Lees in het interview met Loes Vonk, coördinator Leren en Ontwikkelen, meer over hoe de academie zich in 2024 heeft ingezet op sturing.

Online welkomstbijeenkomsten voor de posten

In juni 2024 vond de eerste online welkomstbijeenkomst voor nieuwe lokaal aangenomen collega’s op de posten plaats. Tijdens deze bijeenkomst krijgen nieuwe collega’s op de posten – net als in Nederland - een centraal en informatief welkom zodat zij zich snel thuis zullen voelen, op weg geholpen worden, hun weg vinden in de organisatie en meer verbondenheid met het ministerie in Den Haag te krijgen. Deze online welkomstbijeenkomst is een belangrijke stap richting een centraal en verbindend onboardingsprogramma voor collega’s wereldwijd en vormt een waardevolle aanvulling op de fysieke welkomstdagen in Den Haag. Henny Schippers, coördinator Onboarding, vertelt hier meer over in dit artikel.

Pilot voor Taal+ functies bij BZ

De beheersing van vreemde talen zoals Frans, Duits, Spaans, Russisch, Arabisch, Chinees en kennis van de cultuur is cruciaal voor BZ-medewerkers om het werk in het buitenland effectief te kunnen doen. Om collega’s zo goed mogelijk voorbereid te laten starten in een functie wereldwijd, is de Academie voor Internationale Betrekkingen in 2024 gestart met een pilot voor Taal+ functies. De taalpilot biedt collega’s duidelijkheid en ruimte om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de nieuwe functie in het buitenland. Natasja Nikolic legt in dit artikel uit waarom de pilot werkt.

Leerportaal in nieuw jasje

Op 15 januari 2024 is het nieuwe Leermanagement Systeem (LMS) gelanceerd. In dit nieuwe leerportaal van de academie vinden medewerkers en leidinggevenden snel relevante leeractiviteiten die aansluiten bij hun leerbehoefte. Ook biedt het nieuwe leerportaal relevante informatie om als organisatie datagericht te kunnen sturen op leren en ontwikkelen. Frederik Birnie neemt je mee in de voordelen en de mogelijkheden die het nieuwe leerportaal biedt.

Het verbinden van diplomatie met de kenniswereld

Sinds september 2024 is Marije Balt de nieuwe decaan van de Academie voor Internationale Betrekkingen. Zij is klankbord voor strategieontwikkeling en versterkt de verbinding van het buitenlandbeleid met wetenschap. Lees in dit interview hoe zij zich als decaan inzet zodat diplomaten beter aanhaken op de snelle ontwikkelingen van nu.

Uitbreiding aanbod e-learnings

Met de uitbreiding van het aanbod van e-learnings kunnen steeds meer collega’s, ook op de posten, wereldwijd bijblijven op actuele thema’s en leren waar en wanneer zij willen. Jan Willem Naphegyi, senior leeradviseur bij de academie en Jantinus Smallenbroek, voormalig beleidsmedewerker bij IGG, ontwikkelden in 2024 de e-learning Climate Change voor rijkscollega’s in een internationale functie. Lees in dit artikel hoe deze e-learning tot stand kwam.

Actueel leeraanbod

Ook in 2024 bood de academie weer een gevarieerd en actueel leeraanbod aan en organiseerde fysieke en online bijeenkomsten voor het uitwisselen van kennis en het versterken van ieders netwerk.

Online lezingen

Aanvullend op alle leeractiviteiten organiseert de Academie voor Internationale Betrekkingen in samenwerking met interne en externe specialisten diverse online lezingen op actuele thema’s voor alle collega’s wereldwijd. In 2024 heeft de academie 24 lezingen georganiseerd. De thema’s varieerden van klimaat, intercultureel, diversiteit en inclusie, religie tot de sustainable development goals (SDG). De actualiteit kwam terug in de reeks lezingen over de NAVO vanwege het 75-jarig bestaan, een lezing over Oekraïne, twee jaar na het begin van de oorlog en de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Wil je meer weten over onze online lezingen? Lees het artikel 'Verbinding op dat wat leeft in onze organisatie'.

Leren in de praktijk

Om bij te blijven bij de voortdurende veranderende omstandigheden en ontwikkelingen in het werk bij BZ, is het noodzakelijk om jezelf te blijven ontwikkelen. We vinden dat leren veel meer is dan het volgen van een cursus. Je leert ook door je in te werken op een nieuw thema, door ervaringen van collega’s of door wat je meekrijgt uit verschillende overleggen. En ook door de feedback en evaluaties die je krijgt en geeft. In 2024 hebben we ervaringsverhalen van collega’s gedeeld waarin zij vertellen hoe zij hun eigen werksituatie hebben gebruikt als leeromgeving. Er is een enorm breed palet aan leermogelijkheden om te groeien, iets nieuws te leren of problemen op te lossen in een wereld waar wij ons voortdurend moeten aanpassen om een tastbaar resultaat te leveren voor Nederland, wereldwijd. Laat je inspireren en lees de verhalen op onze website.

Mentorprogramma

Het mentorprogramma biedt ondersteuning ‘van collega tot collega’. BZ vindt het belangrijk dat nieuwe collega’s goed landen. Dat doen we bijvoorbeeld door nieuwe collega's te koppelen aan een ervaren(er) BZ-collega. Binnen BZ zijn er verschillende personeelsnetwerken waar collega's een mentor kunnen vinden.

Leertrajecten Leiderschap en Management

BZ investeert in de professionalisering van leidinggevenden met specifiek voor en met BZ ontwikkelde leertrajecten voor hoger, midden en operationeel management. In het traject sluiten we aan op actuele thema’s zoals sturing, veilige werkomgeving en integriteit. Daarnaast biedt de academie ook trainingen om eigen leiderschap- en managementvaardigheden te versterken door bewustwording te creëren en zet BZ in op structurele individuele begeleiding van de zogenaamde first-timers (leidinggevenden in hun eerste -eindverantwoordelijke- leidinggevende functie).

Diversiteit & inclusie

BZ wil een organisatie zijn waar iedereen zich kan laten zien en waar we optimaal gebruik maken van de kracht van het verschil. Het Inclusieleerhuis wijst medewerkers de weg in de leeractiviteiten over diversiteit en inclusie (D&I), sociaal veilige werkomgeving en integriteit. Het biedt daarnaast een overzicht van onder andere e-learnings, (rijksbrede) informatie en tools. De meeste leeractiviteiten zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels.

BZ is in 2024 gestart met het opzetten van een inclusief wervings- en selectieproces voor selectiecommissieleden en sluit hiermee aan bij de rijksbrede maatregelen voor breed werven en objectief selecteren. Met een objectief sollicitatieproces zorgt BZ ervoor dat alle kandidaten gelijke kansen hebben en zij alleen beoordeeld worden op voor de functie relevante criteria. Zo zorgt BZ voor de beste match tussen functie en kandidaat.

Lees het interview met Gina Meertens, leeradviseur D&I, over hoe (online) leeraanbod voor alle collega’s wereldwijd voor bewustwording zorgt en  hoe je zelf een actieve(re) bijdrage kan leveren aan een inclusieve, sociaal veilige werkomgeving, bij BZ.

Loopbaan- en talentontwikkeling

Voor specifieke loopbaanvragen en ondersteuning aan leidinggevenden bij de ontwikkeling van collega's beschikt BZ over adviseurs voor loopbaan- en talentontwikkeling die in samenwerking met de academie extra begeleiding en advisering bieden.